Vauvakuumesivustoja ja -foorumeita selaillessani olen törmännyt mielenkiintoisiin "slangisanoihin" ja ihan termistöönkin, joista osa on tarttunut omallekin näppikselle, mutta osaa yritän vältellä. Asiaan tutustumattomille hieman kurkistusta meidän höyrypäiden maailmaan (osa on nk. "oikeaa" termistöä, osa palstaslangia):

DPO: Days past ovulation, päiviä ovulaatiosta. Näkee usein liitettynä lukuun, esim dpo14 tarkoittaa neljättätoista päivää ovulaation jälkeen (joka muuten usein on raskaustestipäivä, ellei tätiä kuulu)

HAAMU: Raskaus-/ovulaatiotestitikussa heikosti näkyvä positiivinen testitulos. Jos esim. raskautta testaa kovin varhaisessa vaiheessa, voi raskaushormonien vähäinen määrä aiheuttaa haaleamman testituloksen, "haamun".

KESTOKRAPULA: Alkuraskauden pahoinvointi.

KP: Kiertopäivä. Kiertopäivät alkavat alusta ensimmäisenä vuotopäivänä. Eli ensimmäinen "kunnollinen" vuotopäivä on kp1.

OMANAPAILU: Omien tuntemusten ("omasta navasta") kirjoittelu vauvafoorumien keskusteluun. 

PIINAVIIKKO: Viikko, jonka jonain päivänä olisi tarkoitus tehdä raskaustesti.

PLUSSAPUHURI: Yleinen toivotus vauvakuumeilijoiden keskuudessa. "plussatuulia" tai "plussapuhureita" "puhalletaan" lähipäivinä ovuloiville palsta-/bloggailukavereille, näin toivotaan siis positiivista raskaustestitulosta, plussaa.

ROSKISHAAMU: Raskaustestin tarkistusajan jälkeen (roskiksessa) tulleet "haamuviivat". Useimpien raskaustestien tulos tulee tarkistaa puolen tunnin sisällä testin tekemisestä, nk. roskishaamut eivät ole luotettavia testituloksia, eikä testejä tulisi tulkita tarkistusajan jälkeen.

TARRASUKAT: Toivotetaan usein vauvalle mukaan masuun, että "pysyy kyydissä" koko raskauden.

TIKKUPISSA: Raskaustestin tai ovulaatiotestin tekeminen. (testitikut kun mittaa ko. hormoneita virtsasta)

TJOT: Tulee jos on tullakseen. Yritysvaihe jossa ei vielä (ainakaan virallisesti) stressata kauheasti. "Tjottailu" on niin sanotusti rennompaa yrittämistä. "Ei yritetä, mutta annetaan salamatkustajan tulla jos hän haluaa tulla..."

TIKUTTAMINEN: Viittaa useimmiten ovulaation "bongailuun" ovulaatiotestitikkuja käyttämällä. Tikutus aloitetaan muutamaa päivää ennen oletettua ovulaatiota ja jatketaan niin kauan että kaivattu ovulaatio ilmoittaa itsestään (hormonitaso kohoaa, ja tikkuun tulee positiivinen testitulos)...

TÄTI: Nimitys kuukautisille (vuotopäiville), "täti punainen"... joka monen mielestä tulee "punaisella ferrarilla", eli aivan liian nopeasti ja varoittamatta. Yritän itse erityisesti välttää täti-nimitystä, koska minulle sana "täti" merkitsee rooliani siskojeni lapsille, ei mitään epämiellyttävää.

YK: Yrityskierto. Näkee usein liitettynä lukuun, esim "yk3" tarkoittaa kolmatta kiertoa jossa raskautta yritetään.

***

Näillä eväillä asiaan tutustumattomienkin pitäis ymmärtää seuraava omanapailu:

Nyt kierto huitelee jo jossain lähempänä kp60:tä. Tätiä ei kuulu, mutta aiempien päivien tikkupissat eivät ole antaneet haamun haamua. Edelleenkään emme varsinaisesti yritä vaan tjottailemme vaan, mutta yk siis 1. Plussapuhureita kaikille kanssasisarille ja tarrasukkia jo plussanneille!


Nyt yritän normalisoitua näiltä jutuilta taas hetkeksi.